Eetbare woonwijk Rijnvliet

Inge Oudsen 20-02-2019
8275 keer bekeken 0 reacties

De openbare ruimte van de nieuw te ontwikkelen Utrechtse stadswijk Rijnvliet zal in de komende jaren worden ingericht volgens de principes van een voedselbos. Dit stedelijk voedselbos (Urban Food Forest) vormt een integraal onderdeel van de nieuwe wijk.

Urban Food Forestry is een vorm van stadslandbouw waarbij in het ontwerp en beheer gekeken wordt naar de positieve ecologische relaties van een natuurlijk bos systeem. In tegenstelling tot een natuurlijk bos wordt er gebruik gemaakt van overwegend voedsel
producerende soorten.
De ecologische eigenschappen van deze verschillende soorten worden intelligent gebruikt om een stabiel en veerkrachtig ecosysteem te creëren. Naast een overvloed aan voedsel biedt het voedselbos ook een verscheidenheid aan ecologische diensten zoals habitat voor vele insecten en dieren, mitigatie van klimaatverandering en een prachtige
plek om in te verblijven. Deze samenhang leidt tot Voedselwaarde, Natuurwaarde en Recreatiewaarde. De nieuwe woonwijk Rijnvliet krijgt op basis van deze drie waarden een prachtige nieuwe invulling waarbij de groene buitenruimte, het natuurlijke water en de voedselproductie mensen met elkaar en met de natuur verbindt. De vrijwilligers van het bewonerscollectief De Groene Longen van Rijnvliet proberen samen met de gemeente Utrecht dit te realiseren: Het grootste stedelijk voedselbos van Nederland. Wil je mee doen of meer weten? Kijk op www.eetbarewoonwijkrijnvliet.nl.

Afbeeldingen

Duurzaamheid en klimaat

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Leidsche Rijn maken we samen

Dit platform is nieuw, ook voor ons. Werkt iets niet of niet goed? Of zou je hier meer willen kunnen doen of wil je achter de schermen meehelpen, laat het ons weten!

Cookie-instellingen